Min lilja ute i balkonglådan slog ut i natt - och som jag har väntat! Tänk att den ändå från rötternas djup dök upp än en gång.
Jag har kanske inte de grönaste av fingrar, men ibland kan även jag, genom att vänta in, vattna torra dagar och tänka, "Tack för regnet" andra dagar, för naturlig vattning kanske ändå är bäst i längden. Den här liljan ser ut som många andra liljor av sin sort, men den är långtifrån så hög som den borde vara, som en baby-lilja, men lika glad är jag för det.
Det spöregnar ute, så jag bemödade mig inte med att stå ute och fota den sköna blomman någon längre tid, kanske senare. Idag är för övrigt andra tredje dagen på jobbet, som assistent på Dialektavdelningen på Institutet för språk och folkminnen.
Mången gång har jag försökt förklara vad det är jag jobbar med och kanske är det läge för det även här, i en kortare version, om jag kan:
I arkivet där jag håller till på dagarna finns det i nuläget två register man kan leta i om man vill åt ett gammalt (eller ännu äldre) dialektalt ord, nämligen huvudregistret och underregister uppdelade i olika landskapssjok. Båda två ligger redan sorterade efter alfabetisk ordning, så det är i sin tur inte så mycket att tänka på i överflyttningen till huvudregistret. Det som kan röra till det är om den som tidigare sorterat har missat helt i den geografiska placeringen, för det tar oerhört mycket extra tid att sitta där och placera om dialektkort (som i sin tur består av ett ord per kort, följt av geografisk härkomst och vem som upptecknat). Värmlands härader och socknar är i det här fallet högt på pallen, för ingen av oss assistenter vill se oreda i lådorna och varje nytt ord från Värmland måste ses över extra noga, så att det hamnar rätt.
Orden ska också läggas in efter en grammatisk ordning, substantiv först, adjektiv sedan, därefter räkneord, pronomen, verb, preposition, adverb, konjunktion, interjektion, artikel, partikel och infinitivmärke. Det här gäller när det är likalydande ord, homonymer. Emellanåt krävs också att man har koll på genusföljden hos substantiven och den kallas "fallande genus", dvs att man har 1. mask. 2. fem. 3. neut. En annan viktig detalj är de gamla adjektivändelserna, där -ot, -ut, -ug sorteras som -ig.
Det var allt för nu. Dags för frukost.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar